Birçok kişi depresyonda olduğunu bilmiyor ve yaşadıklarının zaten normal olan olduğunu zannediyor. Bu yüzden de yardım almadan, tedavi görmeden uzun süreler devam ediyor ve sonuç olarak depresyonu daha da kötüleşebiliyor. Bu sebeple de Burns Depresyon Ölçeği’ni paylaşmak istedim. Eğer depresyonda olup olmadığınızdan şüphe ediyorsanız aşağıdaki ölçeği doldurarak fikir sahibi olabilirsiniz. Bu ölçek bireysel olarak doldurmak için hazırlanmıştır ve tanı/teşhis amacı taşımaz. Mental hastalıkların teşhisini yapma yetkisi Türkiye’de yalnızca psikiyatrlarda vardır ve depresyonda olduğunuzdan şüpheleniyorsanız emin olmak ve gerekli tedaviyi alabilmek için psikiyatra başvurmanızı öneririm. Psikiyatra gitmek demek mutlaka ilaç tedavisine başlamak zorunda olmak anlamına gelmiyor, yalnızca psikoterapi ile ilerlemek istiyorsanız dahi tanı için bir hekime başvurmanızı ben şahsen öneririm.
Ölçeğe geçmeden önce de yardım almaya alışık olmayanlara bir not eklemek istiyorum. Yardım almak son derece normal bir şey. Yardım almaktan ziyade yardım etmeye alışık olduğunuz bir yaşamınız varsa da tükenmiş olabilirsiniz, herkesin yardıma ihtiyacı olması normaldir. Depresyon bir başarısızlık değildir.
Ölçek nasıl puanlanıyor?
1️⃣ Toplam 25 sorudan oluşuyor ve minimum 0 maksimum 100 puan alınabiliyor ölçekten
2️⃣ Her soruyu cevaplarken 5 seçenek var. Hangi seçeneği seçtiyseniz yanında yazan sayıyı not edin (Eğer depresyondaysanız gerçekten kafadan toplamaktansa not etmeniz gerekebilir, maalesef depresyonda mental kapasitemiz düşüyor 😞)
Hiçbir zaman = 0
Nadiren = 1
Bazen = 2
Sıklıkla = 3
Neredeyse her zaman = 4
Sorular
- Üzüntülü ya da neşesizim
- Mutsuz ya da umutsuz hissediyorum
- Ağlama nöbetleri geliyor ve ağlamaklıyım
- Cesaretsiz hissediyorum
- Çaresiz hissediyorum
- Özgüvenim düşük
- Değersiz ve yetersiz hissediyorum
- Suçluluk ya da utanç duyuyorum
- Kendimi eleştiriyor ya da suçluyorum
- Karar vermede güçlük çekiyorum
- Aile, arkadaşlar ve iş arkadaşlarına yönelik ilgi kaybım var
- Yalnızlık çekiyorum
- Aile ya da arkadaşlarla daha az zaman geçiriyorum
- Motivasyon eksikliği duyuyorum
- İşte ve diğer aktivitelerde ilgimi kaybettim
- Yaşamdan zevk almıyorum, tatmin olamıyorum
- İş ve diğer aktivitelerden kaçınıyorum
- Yorgun hissediyorum
- Uykuya güç dalıyorum ya da çok fazla uyuyorum
- İştahım arttı ya da azaldı
- Cinsel isteğim azaldı
- Sağlığım hakkında endişeleniyorum
- İntihar düşüncem var
- Hayatımı sonlandırmak istiyorum
- Kendime zarar vermek için planlar yapıyorum
Değerlendirme
3️⃣ Tüm puanları toplayarak toplam skorunuza ulaşabilirsiniz.
4️⃣ Aşağıdaki puan aralıklarına göre durumunuzu değerlendirebilirsiniz.
0-5 : Depresyon yok
6-10 : Normal ama mutsuz
11-25 : Hafif depresyon
26-50 : Orta seviyeli depresyon
51-75: Ağır depresyon
76-100: Çok ağır depresyon
⚠️ Son 3 soruya olumlu cevap verdiyseniz, hele ki sonuncu soruya olumlu cevap verdiyseniz lütfen alın kendinizi ve ya sağlık ocağına ya da bir hastaneye götürün. Ben araştırdığımda aranabilecek bir acil telefon hattı bulamadım Türkiye için.
🌧Hafif ve orta seviyeli depresyonun iyileştirilmesinde hareket, pozitif ilişkiler, iyi uyku, iyi beslenme etkili olabilirken ağır depresyon için durum değişiyor.
⛈Ağır depresyon için psikiyatra başvurmanızı vurgulayarak öneririm. Ağır depresyon tedavisinde en etkili yöntem hem ilaç hem psikoterapi ile ilerlenmesi. Ancak psikoterapi maliyeti sebebiyle herkesin erişimine müsait olmuyor. Bu sebeple de ilaç tedavisi ve psikoterapi karşılaştırıldığında, ilaç tedavisi daha uygun maliyetli çözüm olmuş oluyor.
💊 İlaç tedavisi ile psikoterapi arasındaki farka da değinelim. İlaç tedavisini ben daha çok kolluk takmak gibi görüyorum. Fırtınanın ortasında boğulmayı engelliyor ve de yüzebileceğiniz bir kıyı varsa da kıyıyı tespit etme ihtimalini arttırıyor. Boğulurken kıyı yakınımızda bile olsa göremeyiz. Ama tıpkı kolluklar gibi, yüzmeyi öğretmiyor, fırtınayı öngörmeyi öğretmiyor. Ama hayat kurtarıyor.
💬 Psikoterapinin etkinliği ise ilaçtan çok daha yavaş oluyor. Bunu da yüzme kursu ve havayı okumak olarak düşünebiliriz. Suya girmeye direnebilirim. Havayı okudum zannederim yine fırtınalı bir günde suyun ortasında bulabilirim kendimi. Emek isteyen ve hemen becerememeye hazır olunması gereken bir süreç. Ama sonunda kattığı şey ise, artık daha iyi bir yüzücü olmak. Yani depresyonla karşılaşınca, başa çıkmak için ne yapmak gerektiğini bilmek. Daha da önemlisi havayı okuyabilmek. Bu da depresyon gelmeden (fırtınalı denizde kalmadan) önlemler alarak ondan uzaklaşmak. Buna nüks oranında azalma deniyor. Kısaca psikoterapi sayesinde yeni depresyon ataklarına girme ihtimali azalıyor. (Bunu HER depresyon için söylemek mümkün mü emin değilim. Endojenik depresyon (melankolik depresyon) dış faktörlerden değil iç faktörler kaynaklıdır deniyor ve nüks oranı daha yüksek oluyor.)
Umuyorum düşük puan almışsınızdır. Burada olduğunuza ve depresyonda olduğunuzdan şüphelendiğinize göre yüksek puan almış olma ihtimaliniz de var. İhtiyacınız olan desteği almayı geciktirmemenizi ümit eder, sevgilerimi yollarım ❣️